Waarom zou ik iets van bamboe in huis willen hebben?

  • Geplaatst op
  • 4
Waarom zou ik iets van bamboe in huis willen hebben?

Bamboe dus, van die groene stengels die zo mooi dansen op de wind maar ook kunnen woekeren in je tuin en die van de buurman of buurvrouw. Ik raakte erdoor gefascineerd toen ik op een meubelmaakschool zat in 1998 en zag hoeveel illegaal gekapt tropisch hardhout er nog gebruikt werd. Bamboe bleek een geweldig alternatief.

Bamboe is namelijk een heel bijzonder gewas. Het is geen boom maar een grassoort die bijzonder snel groeit. Sommige soorten (om het makkelijk te houden, er zijn er zo'n 1500 verschillende) groeien bijna een meter per dag. Binnen zes jaar is de bamboe stengel volgroeid en dan kan deze geoogst worden. Dat gaat een boom echt niet lukken ;-)

De bamboe die voor mijn producten gebruikt wordt, groeit in China en deze soort heet Moso bamboe. Deze soort heeft een enorm wortelstokkenstelsel onder de grond en dat woekert lekker voort. In dit geval is dat gunstig want als het gekapt wordt dan wordt alleen de stengel omgekapt en het wortelstelsel blijft gewoon intact. Dat is ook heel fijn voor het bos want er kan dus geen bodemerosie plaatsvinden omdat de wortelstokken alles bij elkaar houdt en ook nog eens het vocht in de bodem op peil houdt. In het voorjaar ontspruiten daar weer nieuwe bamboescheuten uit. Bovendien heeft regelmatige kap ook een gunstige invloed op de groei van de bamboe. Het gaat er alleen maar sneller van groeien.

En nu komt een van de mooiste eigenschappen van bamboe naar voren. Bamboe als gras zuivert meer koolstofdioxide uit de lucht dan gewone bomen en nog mooier, het geeft ook nog eens meer zuurstof af. Bamboe is daarmee een CO2 negatief product! Waarvan je ook nog eens een heleboel mooie spullen kunt maken: borden, snijplanken, dienbladen, keukengerei maar ook kleding zoals onderbroeken, t-shirts, sjaals en sokken. Er bestaat papier van bamboe en je kan bamboe zelfs eten en drinken. Ik heb in China wel eens bamboe bier gedronken. Kortom een duurzaam en veelzijidg materiaal waarmee je bijdraagt aan minder kap van reguliere bossen.

Ik maakte uiteindelijk van bamboe plaatmateriaal een tafeltje.

In mijn volgende blog zal ik meer vertellen over het verwerken van bamboe stengels tot plaatmateriaal van bamboe vergezeld van het broodnodige fotomateriaal ter illustratie!



Reacties

  1. Anneke Anneke

    Mijn tuin wordt behoorlijk overwoekerd door bamboe van buren die al jaren geleden zijn verhuisd. Maar vanaf nu kan ik ze beter waarderen.

  2. Wendy Wendy

    Leuke blog. Ik heb dus twee CO2 negatieve bamboeplanten in de tuin! Leuk om te weten. Benieuwd naar je fotomateriaal om te zien wat je allemaal maakt van bamboe.

  3. Sjira Sjira

    Leuk om te lezen wat de eigenschappen van bamboe zijn. Sta je normaal gesproken eigenlijk nooit bij stil.

  4. Yvonne Yvonne

    Jammer dat ik tot je volgende blog moet wachten. had graag nu al meer gelezen want je maakt mij nieuwsgierig :-)

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2025 Rataplan Design - Powered by Lightspeed